Prva registracija vozila i produženje registracije

Home \ Vesti \ Prva registracija vozila i produženje registracije

Vodič – Tehnički pregled i registracija vozila PMV Trajković

Ako je došlo vreme za registraciju vašeg vozila verovatno niste baš srećni zbog toga, što zbog troškova koji vas očekuju, što zbog vremena koje treba da izdvojite za sam proces registracije vozila.

Tehnički pregled vozila PMV Trajković je ovlašćen za izdavanje registracionih nalepnica, tako da na jednom mestu može da se obavi tehnički pregled vozila, da se registruje vozilo i da se dobije registraciona nalepnica, kao i da se na licu mesta uplati osiguranje i takse za registraciju.

Uz prethodno zakazivanje, tehnički pregled vozila po pravilu traje 35 minuta za putnička i teretna vozila.

Postupak registracije vozila

Da bi registrovali Vaše vozilo i dobili registracionu nalepnicu potrebno je da vlasnik vozila lično dođe ili ovlašćeno lice koje je on ovlastio, da se na tehničkom pregledu vozila utvrdi da je vozilo tehnički ispravno, da se priloži polisa obaveznog osiguranja i da se uplate potrebne takse za registraciju vozila.

Registraciju vozila vrši vlasnik vozila ili druga osoba koju vlasnik ovlasti. U ovlašćenju je potrebno uz osnovne podatke navesti za šta se tačno ovlašćuje to drugo lice (da u ime vlasnika registruje vozilo i preuzme registracionu nalepnicu).
Vozilo se može registrovati najranije 30 dana pre dana isteka registracije i najkasnije 60 dana po isteku registracije.

Ako protekne 60 dana od isteka registracije a ne produžite registraciju, vozilo će preći iz evidencije aktivnih vozila u evidenciju pasivnih vozila. Potrebno je da mup-u vratite tablice i da izradite novu saobraćajnu dozvolu i nove tablice, što podrazumeva dodatne troškove. Zato obratite pažnju na datume.

Prva registracija vozila

Vozilo se po prvi put registruje u nekoliko situacija:

  • ako se radi o novom vozilu koje je proizvedeno u Srbiji
  • ako se radi o novom vozilu koje je uvezeno iz inostranstva
  • kod korišćenih vozila iz uvoza.

Kada se vozilo registruje prvi put, dobija registarske tablice i saobraćajnu dozvolu i registracionu nalepnicu kao kod svake registracije.

Kod prve registracije potrebna vam je sledeća dokumentacija:

  • registracioni list – kao potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila (dobićete na tehničkom pregledu) i ne može da bude stariji od 30 dana
  • lična karta za fizička lica, odnosno izvod iz APR-a o upisu u registar za firme
  • dokaz da ste uplatili polisu osiguranja od autoodgovornosti i predviđene takse

Pročitajte još